Kirjallisuutta

Zenistä on julkaistu paljon eritasoista kirjallisuutta. On suosittuja ja innostaviakin kirjoittajia, jotka eivät itse ole koskaan harjoittaneet zeniä. Tässä muutamia kirjoja, joita voimme suositella.

Kirjallinen hetki

Philip Kapleau: The Three Pillars of Zen Kapleau oli ensimmäisiä Japanissa harjoittaneita länsimaalaisia. Tämä klassikko kertoo perusteellisesti hänen kokemuksistaan. Monet ovat aloittaneet itsenäisen harjoittelun tämän kirjan perusteella, silloin kun opettajaa ei ollut saatavilla. Kirjassa kerrotaan esimerkkejä dokusanista, opettajan ja oppilaan välisestä yksityisestä opetuskeskustelusta. Siinä on myös useita kertomuksia oivalluskokemuksista (kensho). Helsinki Zen Center kuuluu Philip Kapleaun perimyslinjaan.

Flora Courtois: Valaistuminen Flora Eko Courtois oli Zen Center of Los Angelesin perustajajäseniä. Kirja on kiehtova ja liikuttava kertomus hänen henkilökohtaisesta etsinnästään. Se on myös hieno kuvaus siitä, miten suuri kysymys voi johtaa oivallukseen. Kirja on myös saatavilla ilmaisena .pdf-versiona (0.5 MB, 31 A4 sivua).

Sante Poromaa: Bortom Alla Begrepp Bortom Alla Begrepp on tiivis ja selkeä esitys buddhalaisesta teoriasta ja filosofiasta. Suositeltava kirja niille, jotka haluavat myös käsitteellisesti ymmärtää buddhalaisuuden periaatteita.

Zenkei Shibayama: Gateless Barrier (Zen Comments on the Mumonkan) Kirjoittaja oli 1900-luvun arvostetuimpia zenopettajia Japanissa. Hän toimi Nanzen-ji -luostarin apottina sekä Nanzen-ji -luostarijärjestön johtajana. Shibayama Roshi kuvaa kirjassaan zenin harjoittamista ja keskeisiä periaatteita länsimaiselle yleisölle. Hän kommentoi keskeistä koan-kokoelmaa selittäen perusteellisesti koanien taustaa sekä miten ne konkreettisesti liittyvät harjoitukseen. Suomennettu ote ”Koan Mu”.

Kai Nieminen: Portittoman portin puomi Kai Nieminen on kääntänyt Mumonkanin suoraan alkukielestä ja monesta koanista paljastuukin uusia vivahteita.

Shunryu Suzuki: Zen mieli, Aloittelijan mieli Kirjoittaja on arvostettu soto-zen -opettaja, joka vietti elämänsä viimeiset parikymmentä vuotta opettaen zeniä Kaliforniassa. Kirja koostuu zazenin yhteydessä pidetyistä opetuspuheista, jotka ovat hyvin käytännöllisiä ja kannustavia.

Charlotte Joko Beck: Jokapäiväinen zen Kirja on nimensä mukaisesti teos, joka tuo zenin keskelle arkea. Charlotte Joko Beck kertoo maanläheisellä ja mutkattomalla tavalla zenistä ja osoittaa.

Noudan vettä ja kerään polttopuita. Maallikko Pangin opetukset Kyseessä on ensimmäinen suomennettu kiinalaisen zenmestarin opetuskokoelma. Kirjan on alkukielestä suomentanut Tero Tähtinen. Zenpappi Mitra Virtaperkon Maallikko Pangia ja kiinalaista sekä suomalaista zeniä käsittelevä essee on kirjan johdantona. Pang oli kiinalaisen zenin kultakauden eräs kuuluisimpia zenmestareita. Pangin koko perhe harjoitti zeniä, ja monet opetuskokoelman herkullisimmista tarinoista käsittelevät nimenomaan Pangin perhe-elämää. Pang tunnetaan edelleen kaikkialla Itä-Aasiassa, ei pelkästään zenmestarina vaan myös yhtenä Kiinan Tang-kauden huomattavina runoilijoina. Kirjan voi ostaa Helsinki Zen Centeristä.

Timo Klemola: Taidon filosofia – filosofin taito Kirja tarkastelee olemassaolon peruskysymyksiä lähtökohtanaan liike ja liikkumisen taito. Kirjoittajan omakohtainen kokemus zenin ja itämaisten taistelulajien parissa on mielenkiintoista luettavaa ja inspiroi lukijaa omaan pohdintaan ja etsintään. Jokaiselle kehontaitojen, taiteen tai zenin harjoittajalle tuttuja kokemuksia onnistutaan käsitteellistämään raikkaasti ja selkeästi. Toisaalta filosofiseen ajatteluun keskittyneille kirja esittää haasteen filosofian todeksielämisestä.

Philip Martin: Zen, tie depression läpi Omaelämänkerrallinen kuvaus siitä, miten pitkän linjan zenin harjoittaja onnistuu meditaatioharjoitusten avulla voittamaan masennuksensa. Kirjan harjoitukset näyttävät miten zen-harjoitusta voi soveltaa jokapäiväisessä elämässä. Kanja-roshin opetuspuhe referoi tätä kirjaa.

Palava pensas

Suomalaisia tutkimuksia ja artikkeleita

…jotka linkittävät zenbuddhalaisuutta ja meille tutumpaa kulttuuria, tiedettä, filosofiaa ja uskontoa.

 • Ari Tikan blogi Zeniäinen
 • Tampereen Yliopiston tutkimuksia
 • Norjalainen teologian professori Notto R Thelle esitti keväällä 2003 KLKn seminaarissa artikkelin ”One hand Clapping” opiskelustaan japanilaisessa zen-luostarissa. Varmasti kiinnostaa niitä, jotka haluavat tutkia zenin ja kristinuskon suhdetta.
 • Sirkku Tikka: ”Zenharjoitus Helsinki Zen Centerissä”, Uskontotieteen Pro gradu -tutkielma, Teologinen tiedekunta, Helsinki, Tammikuu 2004. Alkusivuttekstiliitteet
 • Filosofinen aikakauslehti Niin & näin ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Siinä on ilmestynyt paperilla ainakin seuraavat zeniä koskettavat artikkelit:
  • 4/2003, Timo Klemola: ”Etiikan harjoitus”
  • 2/2003 Timo Klemola: ”Zen ja fenomenologian harjoittamisen taito”
  • 3/2002 Timo Klemola, ”Filosofian harjoitus harjoituksen filosofia”
  • 2/2002 Tapio Koski: ”D. T. Suzuki ja zen kuuta osoittavat sormet”