Opettajamme

Sangen Salo sensei

Sante Poromaa roshin viikonloppuretriitti Suomessa 2004 oli sensei Sangen Salolle se ratkaiseva kokemus, joka sai hänet lähtemään ensimmäiselle sesshinilleen Zengårdeniin tammikuussa 2005. Hän aloitti säännölliset vierailut Zengårdenissa ja työskentelyn molempien opettajien, Sante- ja Kanja-roshien johdolla. Syksyllä 2012 Sangen-sensei muutti Ruotsiin ja Zengårdeniin. Muodollisen koan-harjoituksen hän sai päätökseen loppuvuodesta 2013. Keväällä 2014 hänet vihittiin zenbuddhalaiseksi papiksi. Toimittuaan noin kolmen ja puolen vuoden ajan ensimmäisenä zendo-ohjaajana Zengårdenissa hän vähitellen muutti takaisin Suomeen ja Helsinkiin. Vuoden 2018 tammikuussa Sante-roshi teki hänestä zenopettajan. Sangen-sensein opetuspuheita Youtubessa


Sangen Salo sensei syntyi Helsingissä 1967 ja on koulutukseltaan kuvataiteilija. Hänellä on joitakin julkisia veistoksia Helsingissä. Hänellä on kaksi aikuista lasta ja hän elää parisuhteessa.

Sante Poromaa roshi ja Kanja Odland roshi

Sante Poromaa roshi aloitti zenin harjoittamisen vuonna 1980 ja Kanja Odland roshi 1984. Heidän opettajansa ovat olleet Philip Kapleau roshi ja hänen seuraajansa Bodhin Kjolhede roshi. Vuonna 1990 Sante ja Kanja nimitettiin Zenbuddhistiska Samfundetin johtajiksi. Sante-roshi nimitettiin opettajaksi vuonna 1998 ja Kanja-roshi vuonna 2001. Roshit opettavat pääosin retriittikeskus Zengårdenissa ja Tukholman zenkeskuksessa (SZC). Heidän kirjojaan on saatavilla myös Helsinki Zen Centerissä.

Bodhin Kjolhede roshi

Bodhin Kjolhede roshi syntyi 1948 Michiganissa. Hän suoritti psykologian tutkinnon Michiganin yliopistossa Ann Arborissa ennen siirtymistään Rochester Zen Centeriin 1970. Hän ryhtyi opettamaan vuonna 1983 ja seurasi Philip Kapleauta sekä perimyslinjan että Rochester Zen Centerin johtajana 1986. Bodhin-roshi johti säännöllisesti kaksi sesshiniä vuodessa myös Zengårdenissa. Tämä toistakymmentä vuotta kestänyt perinne loppui kesäkuussa 1999. Bodhin-roshin opetuspuheita Rochesterin kotisivulla

Philip Kapleau roshi

Philip Kapleau syntyi vuonna 1912. Toimittuaan vuosia oikeudenkäyntien kirjurina hänet valittiin ensin Nürnbergin ja sitten Japanin sotarikosoikeudenkäynteihin. Kuukausia kestänyt hirmutekojen tallentaminen vaikutti häneen syvästi ja käynnisti etsinnän, joka vaikutti hänen koko loppuelämäänsä.

1950-luvulla hän opiskeli zeniä D.T. Suzukin luennoilla Columbia-yliopistossa USA:ssa. Zen kiinnosti häntä yhä enemmän ja lopulta hän myi omaisuutensa ja lähti Japaniin etsimään zenopettajaa. Ei kuitenkaan ollut helppoa löytää zenopettajaa, joka olisi muutakin kuin akateemikko. Lopulta hän tutustui Nagakawa Soen roshiin ja pääsi sitten Sogaku Harada roshin oppilaaksi Hosshin-jin luostariin ja myöhemmin Yasutani-roshin oppilaaksi.

Kolmentoista vuoden määrätietoisen harjoituksen jälkeen hän sai Yasutani-roshilta luvan opettaa. Vuonna 1966 Kapleau palasi USA:han ja perusti Rochester Zen Centerin New Yorkin osavaltioon.

Philip Kapleau roshi kuoli 6. toukokuuta 2004 Rochesterissa New Yorkissa.

Yasutani Hakuun roshi

Yasutani syntyi köyhään perheeseen 1885 ja adoptoitiin luostariin viiden vuoden ikäisenä. Hän opiskeli luostareissa eri opettajien johdolla. 30 ikäisenä hän meni naimisiin ja sai viisi lasta. Hän ryhtyi kansakoulun opettajaksi, sillä tarjolla ei ollut temppelipapin virkaa. Hän jatkoi kuitenkin oikean zenopettajan etsimistä.

Vuonna 1925, 40-vuotiaana, Yasutani-roshi löysi opettajansa, Sogaku Harada roshin, ja siirtyi Hosshin-ji -luostariin. 18 vuotta myöhemmin, 58 ikäisenä hänestä tuli Harada-roshin dharma-perijä. Hän jatkoi Harada-roshin pyrkimystä yhdistää rinzai- ja soto-zenin parhaita piirteitä.

Yasutani Hakuun roshi teki 1960-luvulla useita laajoja kiertueita USA:han. Hän valtuutti lukuisia opettajia ja vaikutti merkittävästi zenin leviämiseen länsimaissa.

Sogaku Harada roshi

Harada meni soto-zen -temppeliin seitsemän vuoden ikäisenä ja opiskeli useiden soto-opettajien johdolla kouluikänsä. Kahdenkymmenen iässä hän ryhtyi munkiksi rinzai-zen luostarissa. Kahdenkymmenenseitsemän ikäisenä hän ryhtyi lukemaan buddhalaisuutta yliopistossa. Myöhemmin hän vietti useita vuosia Nanzen-ji -luostarissa aikansa tunnustetuimman rinzai-zen -mestarin, Dokutan-roshin oppilaana.

Aikanaan Harada-roshi kutsuttiin Komazawan yliopistoon opettamaan, mitä hän teki seuraavat 12 vuotta. Hän oli harvinainen ilmestys akateemisessa maailmassa, sillä hän vietti kesälomansa zenopettajana ja johti sesshineitä eri temppeleissä.

Tyytymättömänä akateemisen maailman mahdollisuuksiin opettaa zeniä hän ryhtyi lopulta Hosshin-ji -luostarin apotiksi. Tässä tehtävässä hän vietti elämänsä 40 viimeistä vuotta. Aivan viime vuosiinsa saakka hän johti kuusi viikon mittaista sesshiniä vuodessa Hosshin-jissä ja useita muualla Japanissa.

Sogaku Harada roshi kuoli 91 vuoden ikäisenä vuonna 1961. Vaikka hän muistolauseensa perusteella olisikin ansiota vailla, hän jätti jälkeensä 14 dharmaperijää (täysivaltaista opettajaa). Hän yhdisti rinzai- ja soto-zenin harjoitusmenetelmät ja loi zenkoulukunnan, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Harada-roshia pidettiin ankarana, mutta myötätuntoisena ja innostavana opettajana.

Neljäkymmentä vuotta olen myynyt vettä joen rannalla.
Ho, ho,
työni on täysin ansiota vailla!
– Sogaku Harada roshi